Återhämtning vs. medvetna val

Du som följer mig på instagram (sfurulund) och som har lyssnat när jag föreläser, vet att jag pratar (ständigt...) om återhämtning och medvetna val. 


Anledningen: de är essentiella nycklar för att du ska kunna leva ett liv där du håller. Både när du ska komma vidare efter en utmattning och när du vill bromsa in innan väggen.


Hur hänger de då ihop? Vilken av dem är viktigast? Kan du välja den ena eller den andra? Så här resonerar jag kort kring återhämtning och medvetna val:

Medvetna val är beroende av återhämtningen

För att kunna göra medvetna val, behöver du ha regelbunden återhämtning i ditt liv. Annars riskerar du att alltid springa runt i stress och då springer du i reptilhjärnan (enkelt ordval för den delen i din hjärna där dina grundläggande överlevnadsfunktioner finns) – och där kan du inte göra medvetna val som är baserade på förnuft, logik och konsekvenstänk.


Återhämtningen är beroende av medvetna val

För att kunna återhämta dig, behöver du göra medvetna val i ditt liv. För den tid vi lever i nu, den är aktivitetsstyrd. Du kan göra i princip vad du vill, när du vill. Det är görandet och presterandet som oftast premieras – och det är lätt att trilla in i att-göra-fällan, jag-ska-bara-fällan eller prestationsfällan. Därför behöver du själv prioritera återhämtningen och dosera in den för att den ska bli av. Du behöver välja återhämtningen medvetet.


Återhämtning och medvetna val är beroende av varandra och kan inte leva utan varandra – lite som Romeo och Julia – försvinner den ena så kommer den andra att följa efter. Lever den ena kvar, blir den andra stark.


Medvetna val behöver du göra inom fler områden än återhämtning – det är när du gör medvetna val som du aktivt väljer strategier, metoder och förhållningssätt för att bromsa in stresspåslag som inte hjälper dig tex.


Utrusta dig med tålamod och mod

När du börjar göra medvetna val och välja återhämtning – så kommer du att ställa till det lite för människorna du har runt omkring dig. Det kan bli lite som kärleken mellan Romeo och Julia: alla kommer inte gilla den. 


En del människor behöver du dessutom få med dig på tåget om det ska funka i längden. Därför behöver du utrusta dig med lite mod och tålamod för att våga och orka stå kvar i din återhämtning och i dina val.