Det är skitsvårt att välja bort. Men det går.

Två av mina superkrafter är att göra och att driva. Jag älskar det! Det är då jag är i mitt flow. Men det var också det som var starkt bidragande faktorer till att jag föll in i en utmattning.


En av de absolut viktigaste sakerna jag idag följer och hela tiden får påminna mig själv om är att välja bort. Jag kan inte göra allt jag vill. Inte på en och samma gång.


Några saker jag har fått välja bort de senaste veckorna är blogginlägg, tips på instagram och facebook och även utvecklande av en tjänst. Skulle jag bara fokusera på att se det jag fått välja bort, skulle det vara supersvårt att hålla mig ifrån det. Men istället försöker jag:

  • fokusera på det jag väljer,
  • påminner mig om varför jag väljer bort
  • och framför allt se tiden jag väljer att använda till återhämtning och min hälsa.

I intensiva perioder så är återhämtningen något jag absolut inte kan välja bort. Då håller det inte längden. Jag håller inte. Väljer jag bort min återhämtning, är det ett säkert steg mot att bryta ned min hälsa långsiktigt.


Men jag ska vara brutalt ärlig och skriva att ja, det är svårt att välja bort. Det är skitsvårt. Av flera anledningar, en av dem är att jag som är kommunikatör i grunden har en liten kommunikatörsnisse som försöker knacka mig på axeln och den säger saker som ”du kommer tappa följare när du inte delar med dig av tips” ”du kommer tappa webb-besökare när du inte skriver blogginlägg” ”du kommer aldrig bli klar med den tjänsten om du inte utvecklar den nu”.


Så då får jag ha en liten dialog med den där nissen och berätta för den om och om igen varför den får stå tillbaka och varför jag väljer att stå upp för mina medvetna val om att välja bort. Inne i hjärtat så tror jag att om jag gör det jag kan för att hålla, så kommer vägen att bära. Det må så vara att vägen kanske inte alltid blir som jag har tänkt mig, men att den bär – det är det viktigaste.


Det är inte bara för mig det är svårt att välja bort och att säga nej till saker – det är svårt för oss alla. Att säga ja är mycket enklare. När du säger ja får du ett härligt dopaminpåslag – belöningshormon – och det känns skönt, det ger energi och lättnad i stunden. Att säga nej är däremot ofta jobbigt och kräver energi i stunden. Här behöver vi tydliggöra för oss själva varför vi väljer att avgränsa oss när vi väljer bort. För mig är den viktigaste faktorn min egen hälsa. Du behöver definiera ditt eller dina varför.  


Det är skitsvårt i början att välja bort, men som med allt annat, så blir det enklare och enklare ju mer du övar. Om du är en av alla dem som övar på att välja bort, ha tålamod och se det du väljer – och påminn dig själv om och om igen att det är nödvändigt att välja bort om du vill hålla i längden.