Det blir jul ändå.

Det var en gång en kvinna som satt med andan i halsen, måstena snurrade i tankarna och huvudet dunkade. Vid fikabordet pratade kollegorna om alla bestyr inför julen och alla deadlines inför årsskiftet.


Kvinnan kunde känna pulsen stiga och hon hörde sig själv prata så snabbt att hon knappt hängde med sig själv. Orden ”Tänk om man bara kunde åka iväg och slippa all denna julstress och komma bort från all hets på jobbet” kom ur hennes mun – som de ofta gjort de senaste dagarna.


Så hör kvinnan hur den där kollegan som varit borta ganska länge från jobbet – hon hade visst varit utmattad – säga: ”Men gör det då. Gör klart det du absolut behöver få klart, parkera resten till 2018 och ät en middag på Gran Canaria på julafton istället”.


”Men du, det är inte så himla enkelt”, svarade kvinnan, för hon blev rätt irriterad över hur kollegan trivialiserade hela hennes tillvaro.

Hon hörde kollegan svara: ”Jo, vet du, det är precis så enkelt”.

 --------------------------------------------------
Eftersom jag som skriver detta älskar lyckliga slut, så tänker jag skriva att just den här kvinnan blev inte en av alla de tusentals människor som blir utmattade och totalt utslagna. Efter fikat gick kvinnan nämligen in på kollegans kontor och kollegan berättade om sin utmattning. Kvinnan googlade därefter på tips för att minska stress, hamnade på min blogg och läste de här blogginläggen:

Sakta ned. Stanna upp. Fråga dig själv hur du vill ha det i jul.

Gör plats för luft och andas i jul och nyår.

Sluta maxa.

Det är skitsvårt att välja bort. Men det går.

Så valde kvinnan att bromsa in, åka till värmen och bestämde sig för att ta hjälp efter nyår med att hoppa av autopiloten, göra medvetna val och bestämma över sitt eget liv.


Och julen? Ja, den kom ändå. Resan till värmen blev valet framför julklappar, julmat, dricka och bensinpengar till alla resor mellan släktingarna. Kvinnan och hennes familj var tillsammans på samma plats, kopplade av och pratade med varandra under en hel vecka.

 

Historien är fiktiv.

 

Ta hand om dig,

/Sandra, stressrådgivare och avspänningspedagog.