Let's talk about this thing called Instagram

Någon som läst Kan du se detta? senaste veckan på instagram, hands up. Tänkte nästan det, själv har jag sett den jag vet inte hur många gånger. 

Jag funderar ofta över sociala medier-användandet och vad det gör med oss människor när vi låter kanalerna styra oss, istället för att vi själva bestämmer oss för vad vi vill göra där och varför vi vill använda det. Det leder mig in på det här extremt långa inlägget.


36137177_10155288642087691_1476413519309045760_njpg

Vi börjar med grunden

Först, instagram är en tjänst. Det är ett företag som driver tjänsten. De vill att vi ska använda tjänsten, gärna 24 timmar dygnet;). Det ligger i deras agenda. Och det är inget fel i sig med det – alla som skapar en tjänst eller produkt vill ju självklart att människor ska använda sig av den.


Det som är bra att ha med sig i tanken här är att vi snackar om en tjänst som dels är utformad utifrån hur du psykologiskt funkar och dels utifrån att tjänsten finns i en pryl som du kan ha intill dig 24 h om dygnet om du vill (mobilen). Det här innebär att du redan ligger i underläge när det kommer till att styra över tekniken istället för att låta den styra dig.


Det råder samtidigt konkurrens i mobilen – det finns mängder med appar, klart att instagram vill att du ska använda just instagram. Det innebär bl. a. att de vill att du ska vara i appen många gånger om dagen. Det är ett sätt vara en framgångsrik app: höga siffror på antalet användare och helst höga siffror på antalet aktiva användare. Det är ett sätt att få annonsörer att köpa annonsplats och det är ett sätt att fortsätta vara en av de största tjänsterna inom sociala medier-sfären.


Och igen, det finns inget fel i sig med det. Om vi ser det utifrån Instagrams perspektiv.


Det du behöver vara medveten om är att du är en människa och du behöver bestämma dig för hur du vill förhålla dig till ovanstående och hur du vill använda instagram. 


Förändringen (?)

Om vi tar exemplet med Kan du se detta?-bilderna. Tittar vi på det utifrån ett stressperspektiv så finns det många stressorer här som kan trigga stressreaktioner hos många människor. Vi börjar med stressorn förändring:

 • Förändringen på instagram kan beskrivas som att ”vi berättar inte fullt ut hur förändringen kommer påverka dig och inte heller fullt ut vad den innebär innan vi genomför den och vi berättar inte heller om den verkligen existrerar eller inte”.

Det är ungefär som att vi på en arbetsplats:

 • skulle plocka bort häften av dina dagliga jobbkontakters kontaktuppgifter och hälften av din mejlkorrespondens 6 månader tillbaka,
 • gömma din chef så att inte någon vet var chefen befinner sig,
 • sprida rykten om att vi kommer sparka 50 personer men vi kommer inte tala om vilka de är varken för dig eller den det berör - den som lever får se tänkte vi.
 • samtidigt som vi kräver av dig att fortsätta med business as usual.


Det du kanske skulle göra på arbetsplatsen är att:

 • leta runt efter kontaktuppgifterna för du behöver komma i kontakt med den där byrån du anlitar till nyhetsbreven som ska skickas ut i veckan och
 • du behöver rodda i det där projektet du ansvarar för men du har inte kvar några av trådarna där ni pratade om hur ni skulle göra med X, och 
 • därför behöver du ha fatt i din chef för att berätta att projektet kommer dra ut på tiden och du behöver godkänt för det, men 
 • chefen kan du inte hitta för hen är gömd och 
 • samtidigt går du runt med en malande oro över om du kommer få sparken eller inte.


Otydlighet vid förändring skapar kaos - och stress

Är du med mig – det skapas ett kaos. Nu är ovanstående scenorio extremt överdrivet, för att göra en poäng. Grejen är ändå den att vi människor inte gillar förändring rent spontant. Och ska du få en människa att i alla fall någorlunda kunna hantera en förändring så behöver du vara tydlig med bl.a. vad den innebär, när den ska göras, hur den ska göras och hur du påverkas av den, varför den görs. Då lugnar du nämligen ned tillvaron lite.


Sker inte det, så skapas en ovisshet i ditt huvud vilket leder till att du upplever att du inte har kontroll på läget – och Det. Utlöser. Stress.


Vi tar till enkla lösningar som känns bra i stunden

När vi är mitt i en förändring som är otydlig och ser att någon verkar ha en lösning på hur det här ska hanteras (bilden Kan du se det här? i instagram-världen) greppar många den direkt för det känns som att vi skaffar kontroll på läget. Några står vid sidan av och är skeptiska till lösningen och några tänker att det där kommer inte att hjälpa, det ligger så mycket mer bakom som EGENTLIGEN är orsaken och därför finns det också en annan lösning till det hela.


Och så kommer vi till konsekvenserna; 

 • jag får ingen respons från mina jobbkontakter för jag kan inte kontakta dem (på insta: ser mina följare mina inlägg eller inte och om det inte kommer några likes hur ska jag då göra för att få dem att se mig?),
 • jag kan inte riktigt skapa ett sammanhang i det som hänt de senaste 6 månaderna mer än att något har förändrats märker jag (på insta: jag kan inte riktigt se sammanhanget men jag ser att min räckvidd har minskat - eller?), 
 • jag står ganska maktlös för min chef är gömd vilket innebär att jag har ingen att fråga för att få ett svar som är gällande (på insta: instagram svarar inte rakt ut vad som hänt eller inte hänt) 
 • den där oron över om jag kommer att bli sparkad eller inte den växer och växer (på insta: kommer mitt konto att tappa uppmärksamhet och jag bli osynlig på instagram?). 


Så, vad kan vi göra? Skaffa kontroll på läget.

 1. Andas. Ja, det är skitsurt om du har märkt att dina bilder inte exponeras för lika många längre. Det är extra tråkigt om det är så att du vill ha kontakt med dina följare – inte bara att du vill visas för så många som möjligt. Det är helt ok att det är skitsurt, men varva inte upp dig för det – andas och försök låta kroppen varva ned med andningen istället för att slira på gasen och slösa stresspåslag. Det är trots allt inte så att du kommer att dö för att bilderna inte exponeras i lika hög grad längre. Även om det kan KÄNNAS så.

 2. Ta reda på vad det är som har hänt. Ok, så instagram verkar ha ändrat i sina algoritmer. En del säger samtidigt att det inte har ändrats något. Jag har hittat några texter på nätet (men det kan också vara fakenews- ha med det i tanken) där det bl. a. framgår följande: 
  • att engagemang premieras (därav bilden som efterlyser likes och kommentarer=engagemang på en post) och de posterna du engagerar dig i kommer att bidra till att kontot som posten kom ifrån kommer att ha högre chans att synas i just ditt flöde för det kontot bedömer intagram som intressant för dig eftersom du engagerat dig i det. Så, visst dela den bilden om du vill – men i grunden ligger det något annat bakom: engagemang är det instagram är ute efter. Ta själv reda på vad de där algoritmerna innebär rent konkret (googla, finns en hel del att läsa och varför jag valt att skriva just om engagemang här är för att jag bedömer att det verkar vara det centrala i visan med Kan du se detta-bilderna).

 3. Acceptera att algoritmerna är ändrade, om de nu är ändrade. Du är inte instagrams skapare och du bestämmer inte över algoritmerna. Det är som det är.

 4. Bestäm dig för hur du vill och behöver göra. Och här vill jag verkligen poängtera: sätt dig själv SOM MÄNNISKA i första rummet när du funderar över det här och när du ska bestämma dig, för här kommer stressperspektivet in igen. Jag ska försöka förklara:


Om du bestämmer dig för att ok, jag ska satsa på engagemang. Jag vill ha en fortsatt relation med mina följare och är det engagemang som krävs så är det engagemang jag ska ge. 

Då gäller det att förstå att engagemang verkar innebära engagemang från dina följare till dig, från dig till dina följare och ditt eget engagemang i själva appen. Då vill instagram att du bland annat:

 • Gärna svarar på kommentarer du får inom en timma.
 • Svarar på meddelande så fort som möjligt.
 • Får dina följare att agera på dina poster, vilket innebär content-poster som engagerar.
 • Att du använder dig av så många funktioner och finesser som möjligt inuti appen.
 • Att du är inne i appen många gånger om dagen.
 • Lägger mer tid i insta stories.
 • Posta när dina följare är aktiva.


Ska jag summera det lite grovt: gör inget annat än var aktiv på instagram och låt dig styras av alla andra än dig själv. 


Så hur ska då det gå ihop med dig själv och resten av livet? Det gör det självklart inte.


Trixet med likesen

Och så till det luriga bakom likesen. Facebooktummen som allt började med när det gäller likes kom inte bara till för att någon råkade rita en tumme som såg ful ut. 


Det ligger timmar med psykologer bakom tanken med den där tummen. Den signalerar att vi är gillade, vi får feedback och det gillar vi. Dessutom får vi dopaminkickar av det vilket gärna sätter igång ett beroendebegär. Jag läste någonstans att det finns studier som visar att det är svårare att sluta twittra än att sluta använda tobak (men jag hittar inte huvudkällan så jag kan inte gå i god för det). Så det är inte bara en like du får, ett hjärta som blir rött – det sker fysiologiska reaktioner i dig som är sköna – och dem vill du självklart ha mer av, du är ändå bara människa!


Baksidan av det är att kicken uteblir när du inte får likes. Att du då kan agera med besvikelse, du kanske jämför dig med andra, du kanske kritiserar dig själv och ältar över vad det var som gjorde att du inte fick si och så många likes här som du fick där och kolla på det kontot, de skriver ju typ samma grej men får många fler likes än jag – vad är det för fel på mig?! 


Det kan leda till en känsla av att vara utesluten (vilket är en av de värsta stressorerna för oss människor, vi är flockdjur i grunden och att bli utesluten ur en flock innebar förr i tiden att vi gick mot en ganska säker död = allvarligt hot/fara = stressreaktion).


Jag som människa hamnar också i sådana tankar jag skrev i stycket ovanför. Det är mänskligt. Men det är också då jag uppmärksammar att vänta lite här nu, jag behöver bromsa in: vad hjälper det mig att fundera över detta och tänka i de här banorna? 


Vilket leder mig in på min slutkläm:

Utgå från dig själv. Alltid.

Om du gillar att vara på instagram i grunden, var där för att du gillar det. Dela det du vill dela, ta de bilderna DU vill ta och posta dem och helt ärligt, skit i vad andra vill ha och inte vill ha. När du utgår från dig själv kommer det finnas andra som gillar det du gör - ha tillit till dig själv och ha tillit till att du attraherar dem som verkligen kommer gilla det du gör när du litar till dig själv. 


Umgås på instagram med de som du mår bra av, som inspirerar dig och med dem som du vill inspirera (eller vad ditt syfte är). 

Tycker du att det är alldeles för jobbigt när likesen uteblir, då tycker jag:

1. Att du ska ta dig en funderare över hur ofta du använder sociala medier och vad du gör där och varför du vill vara där.

2. Funderar över och kanske också ta hjälp med att se över din självkänsla, ditt självförtroende, din självbild, hur du värderar dig själv, hur du pratar med dig själv, hur du lever utifrån dig själv eller andra. För hänger det här kvar i dig, så är det inte bara sociala mediers fel – det finns en anledning till att du reagerar som du gör. Och det finns det verktyg för att jobba med.

Personligen tycker jag att sociala medier är fantastiska - jag har träffat många människor därigenom som jag har i mitt liv idag som jag förmodligen aldrig hade träffat annars. Jag får inspiration och stöd. Jag tycker också att sociala medier från och till kan göra att jag tappar fokus, att jag ifrågasätter mig själv och det jag gör och att jag tvivlar på mig själv när jag jämför mig med andra. 


Det sistnämnda triggar igång stressreaktioner, därför är det så viktigt att fånga upp det för att inte slira på gasen i onödan. Här hjälper det att vara medveten. Att göra medvetna val utifrån mig själv. Uppmärksamma det som händer i tankarna, lugna systemet, välja mindset, begränsa mitt användande och bestämma mig var jag vill vara och var jag inte vill vara och ta ett break från sociala medier från och till. Återgå till vad jag vill och behöver och sedan agera utifrån det - såväl i den analoga världen som i den digitala världen. 

Ta hand om dig <3
Sandra Furulund
Stressrådgivare och avspänningspedagog
Hållbart Liv Stressrådgivning

Stressrådgivning i samtal online, på telefon eller i Jönköping.


Källor 
http://www.thelovelyescapist.com/2018-instagram-algorithm/ 
(sök dina egna källor när du letar efter fakta kring algoritmer på instagram om du vill veta mer, det finns en uppsjö av dem och därmed finns även risk för att den här källan inte är fullt ut tillförlitlig. Var medveten om det när du läser det).

https://www.youtube.com/watch?v=39RS3XbT2pU&app=desktop (även här, var källkritisk. Tänk själv. Alltid.)

Överlag när du läser, även det här blogginlägget, - den som publicerar något har alltid sin utgångspunkt. Ta del av det, och reflektera sedan själv. Alltid <3