Prioritera och välja bort

Välja bort är något som kan skrämma livet ur en del. Jag har varit en av dem. Vaddå välja bort? Vad menar du med det? Så har jag tänkt tidigare:) Idag är jag näst intill ett proffs på att välja bort, vilket inte har skett över en natt och många stunder av ångest, ont i magen och skräck har det varit.


Att prioritera kan tyckas ganska enkelt. Det som kan vara lätt att glömma bort är att prioritera innebär inte bara att välja att göra saker i en viss ordning. Det kan också innebära att man behöver välja bort uppgifter, aktiviteter och höga ambitionsnivåer.


För det är så, att i den värld vi lever i idag finns det alltid något att göra. Oavsett om du är på jobbet eller hemma. Är det inte uppgifter eller sysslor så finns det sociala medier att scrolla i, serier och program att kolla på när man vill, vänner och familj att träffa och en hel mängd med aktiviteter att sysselsätta sig med.


Och springer vi bara på och låter det som finns att göra styra oss, så kommer vi så småningom att hamna i ett maratonlopp där vi låter annat och andra styra vårt liv. Alternativet är att själv välja tempo och att själv välja vad vi vill fylla vårt liv med.


Och det är där prioritering kommer in som en nyckel. Du kan behöva prioritera på egen hand och tillsammans med andra – oavsett om det gäller jobb eller privatlivet. Och om du ska hitta ett tempo som du håller i och ett liv som du gillar att leva, kommer du med stor sannolikhet att behöva välja bort något eller några saker och till och med människor i vissa fall.


Det finns en mängd bra metoder och hjälpmedel för att komma framåt i sin prioritering. Jag skulle dessutom säga att det som behövs är vilja, tålamod, mod och en förberedelse på att det stundtals kan bli lite jobbigt.


Om du är en av alla som läser min blogg regelbundet, så kanske du har lagt märke till att det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg. Anledningen till det är att jag har prioriterat och valt bort:) Klart att det känns lite jobbigt att välja bort saker, men när jag istället väljer att se vad det är jag har valt – så blir det mycket enklare. Och när jag dessutom har resonerat mig fram till varför jag har valt bort och varför jag har valt något, så lättar trycket enormt.


Tycker du att det är svårt att prioritera och välja bort – och om du samtidigt upplever att du springer ett maratonlopp utan mål i sikte – så rekommenderar jag dig att fundera över om det kanske är läge att ta tag i det där svåra. Allt nytt och all förändring är svår i början. Men det går.


Det kan vara lite slingrigt på vägen, så kom ihåg vem du gör det för. Förhoppningsvis gör du det för din egen skull. Inte för någon annans. När du väljer bort, väljer du samtidigt dig själv. Och det, min vän, det är något av det finaste och bästa du kan ge dig själv.


/Sandra, stressrådgivare och avspänningspedagog.