Sakta ned. Stanna upp. Fråga dig själv hur du vill ha det i jul.

Vi lever med en idyllisk bild av julen. Det ska vara glittrande barnögon, ett putsat hem, pyntad julgran och en massa hemlagat julgodis och ett julbord som vi kan fota och lägga ut i sociala medier. Men hur rimlig är den idyllen egentligen?

Nu är vi i december och 2016 närmar sig sitt slut. Det innebär slutprov i skolan, flera deadlines på jobbet, samtidigt som det har en förmåga att dyka upp saker som man kommer på ska göras innan vi går på julledighet. På detta har vi dessutom flera saker vi behöver göra privat för att få den där perfekta julen. Om inte för att visa upp i sociala medier, så förmodligen för att skapa fina jular för våra barn, barnbarn och syskonbarn.


Och då har jag inte ens gått in på fenomenet att göra egna julkalendrar inför den 1 december, vilket kanske redan har kört slut på en del människor där ute - om det var så att julkalendern gjordes för att andra verkade göra såna och då måste jag också göra det. För alla er som gjorde julkalendrar för att ni verkligen ville det, njöt av att göra det och prioriterade det framför annat som ni lade åt sidan och njuter av att se lyckan i barnens ögon i 24 dagar – då har ni fattat helt rätt beslut i att skapa en egen julkalender.


För då har du förmodligen redan innan bestämt dig för att du ville prioritera julkalendern och genomfört uppgiften för att just du ville det och ingen annan. Och det är precis det jag är ute efter i det här inlägget: Din egen förmåga att faktiskt bestämma hur DU vill ha din jul.


Hoppa av autopiloten

Julen är en tid på året som är extra lätt att bara rulla på i en autopilot och tacka ja till en massa glöggbjudningar, försöka hitta perfekta julklappar till nära och kära och försöka nå den där underbara julaftonen och julefriden som vi ser i magasin, filmer och som vi kanske omedvetet eller medvetet förväntar oss att vi också ska ha.


Det är så lätt att rulla på i autopilot och i högt tempo, både privat och i arbetslivet, under den här delen av året. Allt ska hinnas med och ibland känns det som att det inte finns en morgondag efter julafton.


Men det gör det.


Därför vill jag uppmuntra dig till att sakta ned, stanna upp och bestäm dig för idag hur du vill ha din jul. Reflektera över hur du vill att din jul ska vara.


Ska den vara perfekt till ytan medan du inuti känner dig otillräcklig, uppvarvad till max och helt slut när du vaknar på morgonen? Eller ska den vara rimlig medan du känner dig tillfreds med dig själv, lagom uppvarvad och där du kan sova på natten och vakna utvilad på morgonen?

Har du levt i högt tempo under hösten så kommer det bli svårt att uppnå det sista på bara två veckor. Ett beteende tar tid att bygga upp och det tar tid att justera och hitta en ny väg att gå. MEN! Du kan alltid börja gå din nya väg – närhelst du vill. Minsta steg på den nya vägen är ett steg fram mot en lugnare tillvaro där du har koll och återhämtar dig regelbundet. Där du inte bara rusar fram på autopilot, utan faktiskt hoppar av den då och då och börjar lyssna in vad du själv vill och har möjlighet att göra.


Råd på vägen

Det första rådet jag vill ge dig om du väljer att sakta ned, stanna upp och bestämma dig för hur du vill ha det i jul, är att:

  • Titta på alla uppgifter du har framför dig och sålla ut sådant som faktiskt kan göras efter jul. Sådant som faktiskt inte är tvunget att det blir gjort innan. Det finns alltid saker som inte måste göras direkt och pronto. Det finns en tid efter julen.
  • Sålla sedan ut sådant som du har på ditt dåliga samvete-konto – sådant som du burit med dig ett tag som du borde göra. Och titta på de sakerna med nya ögon och ställ dig frågan: Behöver det verkligen göras? Finns behovet kvar? Det finns alltid uppgifter hos oss som har en tendens att följa med oss i sinnet, men som egentligen inte efterfrågas eller som har slutat att efterfrågas. Det var helt enkelt inte så viktigt. Och då behöver du heller inte göra det.

Skriv sedan ned:

  • Hur du faktiskt vill ha din jul. Prata gärna med nära och kära om du behöver involvera dem. Behöver ni ha alla rätter på julbordet eller kan ni ta bort några som ändå aldrig blir av att någon äter från – men de ska vara där av tradition. Tradition är fantastiskt och underbart – men ligger traditionen i en maträtt? Kanske är traditionen att ses och njuta av varandras sällskap och känna ro i sinnet en bättre tradition att sträva efter?
  • Se sedan på din tid fram till jul och skapa en rimlig plan för hur du ska ta dig dit. Ta hjälp eller be om hjälp med det du behöver. Sänk ribban.


För att göra sakerna ovan kommer du med stor sannolikhet att behöva säga nej. Om du vill ha råd och tips för hur du säger nej, så kan du läsa mitt förra blogginlägg som handlar just om att säga nej. Se länk längst ned.

Jag tänker så här: Den idyll vi kanske eftersträvar är till stor del en idyll som var möjlig när det fanns en person som faktiskt jobbade heltid hemma. Min farmor till exempel, hon skapade fantastiska jular när vi var små – jag är oändligt tacksam över att ha fått idylliska jular på landet hos min farmor och farfar. Min pappa har berättat om jularna när han var liten (slutet på 50-talet). Då började farmor flera veckor innan jul med att putsa skåp och vrå, tillverka i princip all julmat själv och pyntade och donade.


Men det var i en tid där saker och ting fick ta den tid de faktiskt tar att göra och det var en tid där hon arbetade hemma. Jag är säker på att hon också kände inre krav och borden och måsten. En sak som var förmildrande då var att hon inte kunde jämföra sig med andra en gång i timman i en telefon. Jag ska försöka att inte fördjupa mig i det här resonemanget – det jag vill komma fram till är att hon och andra som levde då hade andra förutsättningar för att skapa den där idyllen.


Idag arbetar de flesta av oss heltid och gör vi inte det har vi kanske ändå arbetsuppgifter som motsvarar en heltid. Lever vi i parförhållande, så är chansen stor att vi båda arbetar utanför hemmet. Hur ska vi då lyckas att nå en idyll som förutsätter en helt annan resurs i form av tid i hemmet?

Sakta därför ned, stanna upp och bestäm dig för hur du vill ha det i jul. Vad är rimligt? Behöver du hjälp? Behöver du välja bort? Och agera utifrån det.

För den viktiga i den här karusellen är faktiskt du. Att du mår bra. Att du gör det du gör för att du vill göra det. Dina barn, dina barnbarn, dina syskonbarn, din partner, dina föräldrar och dina syskon älskar dig för den du är. Inte för julklapparna de fick eller inte fick och inte heller för maten som stod perfekt dukad på bordet.


Var rädd om dig,

/Sandra

Stressrådgivare med kbt-inriktning

Avspänningspedagog med kbt-inriktning


Reflektioner och råd för att säga nej.