Sortera och välj bland alla aktiviteter

Vid den här tiden på året brukar det trilla in inbjudningar och kallelser - både roliga och mindre roliga om vi ska vara ärliga :). Utflykter, avslutningar, möten, middagar, kalas, bröllop och andra firanden ska rymmas i kalendern, samtidigt som projekt på jobbet eller i skolan kanske går in i slutfaser inför sommaren, scheman ska pusslas ihop och kanske har du också nyligen hämtat dig efter en av de mest sjukdomsintensiva månaderna fe(va)bruari med allt vad det innebär. 

Det här kan du göra för att hjälpa dig själv att välja det du vill och behöver – så du inte hamnar i en vår som är fylld av borden och måsten, där andra har lyckats fylla dina dagar utan att du själv hann med att tänka efter om det verkligen var det här du ville. 

1.    Först, tänk på hur fantastiskt det är att människor ser just dig och vill ha med dig. Du är värdefull för många och andra vill ta del av din kompetens och ditt sällskap - det är guld värt och försök att stanna i känslan av att bara njuta av det. 

2.     Inse att din tid kommer med stor sannolikhet inte att räcka till allt – du behöver också ha plats och utrymme för DIG och din återhämtning.


3.     Så, börja välj redan nu vad du verkligen VILL och BEHÖVER delta i. Och jag är ledsen, men det är ofrånkomligt, också vad du ska välja bort. 

4.  Lista det du har framför dig, sortera och välj ut det du vill och/eller behöver delta i och vad du väljer bort. Gör tre kolumner (vill, behöver, väljer bort) eller högar och definiera samtidigt för dig själv varför du vill och/eller behöver delta och varför du väljer bort.

5. I stunden när du får en inbjudan till exempel kan du använda dig av taktiken: tacka inte ja direkt. Säg att du ska kolla kalendern (vilket du också ska göra) och att du återkommer. Då ger du dig själv tid till att reflektera, känna efter och bestämma själv över din värdefulla tid.


6.     Förbered dig på att du kommer göra andra besvikna när du tackar nej. Det är ok, det ingår i livet att göra andra människor besvikna. I stunden kan det kännas enklare att bara säga ja till andra – av flera olika anledningar – men långsiktigt hamnar du i ett liv där du väljer bort dig själv och det blir du som är besviken på dig själv istället. Försök se och till och med säga till dig själv tyst eller högt: "det är ok att andra blir besvikna", "det är ok att jag tycker att det är svårt". Flytta sedan fokus till att uppmärksamma att du säger ja till dig själv , att du styr över ditt liv och fyller det med det som du vill och behöver. Credda dig själv för varje medvetet val du gör utifrån vad du vill och behöver.


Ta hand om dig,

/Sandra Furulund
Stressrådgivare och avspänningspedagog

Stressrådgivning i samtal - för dig som vill komma vidare efter en utmattning.

Stressrådgivning i samtal - för dig som vill bromsa in innan väggen.

Föreläsning Hållbar balans mellan aktivitet och återhämtning.

Föreläsning Hållbar balans mellan aktivitet och återhämtning Special Edition: Stärk din insida hos Yogabeat den 29 april.