Stressrådgivare. Komplett så.

Jag har alltid varit extremt tillitsfull till titlar. Seriösa titlar. Professionella titlar. Jag har dessutom alltid varit en sådan som värderar fakta framför känsla – så att ha en korrekt titel har liksom blivit den naturliga titeln. När jag startade min stressrådgivning för snart två år sedan valde jag därför att titulera mig själv som stressrådgivare med kbt-inriktning. Professionellt. Seriöst. Korrekt.


Men. Nu ska jag vara helt brutalt superärlig med dig. Jag gillar inte alla verktyg inom kbt:n. På utbildningen jag gick tyckte jag att flera verktyg inte alls var till hjälp för mig – både utifrån ett perspektiv där jag försökte sätta mig in i hur jag tänkte innan jag blev utmattad och hade behövt bromsa in och när jag tänkte efter kring vad jag behövde efter min utmattning för att komma vidare och leva på ett sätt där jag håller.


Anledningen? Flera verktyg inom kbt:n och andra i utbildningen gav mig stresspåslag, de var kravfyllda, de var målinriktade och prestationsinriktade. Så de delarna har jag valt bort. Jag har inte använt dem sedan jag startade min egen stressrådgivning.

Jag har dock behållit verktyg från kbt:n som funkar – för de finns :) Men jag har också fördjupat mig på egen hand i bland annat act, ännu mer i mental träning, mindfulness, självmedkänsla och också backat bandet och skapat egna metoder utifrån vad som har funkat för mig och utifrån att min kompetens hela tiden höjs och breddas. Och det är det här som mina kunder får ta del av.


Jag har dessutom utvecklats än mer sedan jag startade, både som person och som stressrådgivare – och utvecklas dagligen – vilket har bidragit till att jag upplever att jag är mer än en stressrådgivare med kbt-inriktning. Det jag menar är att jag ger mina kunder mer och annat än bara en kbt-inriktad stressrådgivning. Och det jag menar är att jag känner mig inte fullt ut hemma i den titeln jag har haft till nu.

För ett år sedan var jag på en fantastisk workshop hos Katrin Sandberg i en underbar studio i Gamla stan som bara andades historia och utveckling – du vet så där så det nästan gör ont i hjärtat på en själ som är högkänslig. Hon pratade då om att gå bortom de professionella titlarna. Flum, tänkte jag i mina tankar, så kan man väl ändå inte göra (sorry Katrin ;).

Ibland behöver pusselbitar och input få mogna lite längre än andra. I mitt fall fick den här pusselbiten mogna ett år. Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta åt det – jag väljer att skratta :)  Hjärtligt. Så nu har jag kapat bort kbt-suffixet. Och väljer att kalla mig för stressrådgivare kort och gott. Inget annat. För det är det jag är.

Jag är expert på stress. Jag är expert på att lyssna in dig och utifrån det välja vilken riktning vi ska ta för att leda dig med dig själv mot ett liv där du håller.


Jag hämtar ur min verktygslåda där jag har verktyg, metoder och konkreta råd från kbt och act (de jag tycker är relevanta och lämpliga utifrån mitt område och min erfarenhet) mental träning, mindfulness och självmedkänsla – för att nämna några. Men även frågeställningar som syftar till att du ska hitta svaren hos dig själv. För det är DET jag tror helhjärtat på och det är SÅ jag har jobbat hela tiden och ännu mer senaste 8 månaderna; du behöver lyssna inifrån och ut parallellt med att få konkreta råd och metoder för att bromsa in eller komma vidare efter en utmattning för att leva ett liv där du håller.


Du ska slippa lägga energi på att leta, du ska rikta din energi på dig själv och på att samla ihop dig och gå vidare i linje med dig själv. Till ditt stöd har du mig.

Jag älskar att stärka dig, jag är en strateg ut i fingerspetsarna och jag har en förmåga att se delar och helheter och att lyssna in dig med full närvaro. Jag kommer aldrig att kunna förstå dig fullt ut där du är nu, men jag kan relatera till där du är då jag själv har levt ett liv med alldeles för mycket stress och en period i utmattningssyndrom med allt vad det innebär.

De kunder jag har jobbat säger att ovan nämnda tillsammans är en guldgruva som hjälpt dem att kunna hjälpa sig själva och leva vidare på ett sätt där de håller.


Vill du veta mer eller boka tid för stressrådgivning är du varmt välkommen att höra av dig,

Ta hand om dig,
Sandra Furulund
Stressrådgivare 

Stressrådgivning i samtal för dig som vill komma vidare efter en utmattning.

Stressrådgivning i samtal för dig som vill bromsa in innan väggen.

Foto: Linda Florvik.